Parròquia de St. Pere ad Vincula de Mont-ral

Sant Pere de Mont-ral

Església de Sant Pere de Mont-ral

Sant Pere de Mont-ral és l’església parroquial de Mont-ral, pertany a la comarca (Alt Camp). L’edifici d’origen romànic està protegit com a bé cultural d’interès local.

Església de Sant Pere de Mont-ral

L’església parroquial de Mont-Ral està situada a la part més elevada del nucli. El conjunt actual presenta elements constructius pertanyents a diverses èpoques. S’inicià el segle XII. És d’una sola nau amb volta de canó, absis semicircular i diverses capelles posterior, una de les quals amb volta de creueria gòtica. La coberta és de teula a dos vessants. La porta d’accés, situada a la façana sud, és d’arc de mig punt adovellat, amb tres arquivoltes en degradació. A la façana nord, al costat de l’absis, s’eleva un campanar de dos cossos, el primer quadrat i el segon vuitavat, amb obertures d’arc de mig punt. Té coberta piramidal. Dos grans contraforts consoliden, a la façana sud, l’estructura de l’edifici. L’obra és feta de carreus ben escairats.

Església de Sant Pere de Mont-ral

L’origen d’aquesta construcció es pot situar en el segle XII (1194), període del qual es conserven l’absis, la portalada i la base del campanar. Al llarg del temps s’hi han efectuat diverses obres d’ampliació i reforma. La més important es va realitzar durant el segle XVIII, període en què es reconstruí la part superior del campanar.

L’església parroquial sota l’advocació de Sant Andreu de Farena està actualment, agrupada a la parròquia de l’Assumpció d’Alcover, i adscrita a l’arxiprestat de l’Alt Camp i pertany a l’Arquebisbat de Tarragona.