ERMITA DEL REMEI

Mare de Déu del Remei

Els orígens de l’ermita del Remei no són clars, ja que no hi ha documentació que dati exactament els orígens d’ella. Tot i això, sembla que en els orígens hi havia una petita capella dedicada a Sant Antoni, on hi havia la imatge de la Verge del Remei.

Segons conta la veu popular, va ser un pastor del Rourell qui, mentre pasturava el seu ramat per les muntanyes d’Alcover, va trobar-se la imatge de la Mare de Déu del Remei en una cova. L’home la va agafar la posà en el seu sarró i la va portar al rector d’aquesta localitat, però, en voler-li ensenyar, aquesta havia desaparegut del seu sarró. Així que va tornar a buscar-la a la cova on l’havia trobat el primer cop i la va agafar una altra vegada. En arribar, va adonar-se que la imatge havia tornat a desaparèixer. El pastor no ho entenia i el rector va explicar-li que aquesta era la voluntat de la Verge Maria, de romandre on ella volia i allà es va aixecar l’ermita primitiva, que amb els anys s’ha convertit en un referent del patrimoni històric de la comarca. La coronació canònica de la Mare de Déu del Remei es va celebrar el mes de juliol de l’any 1989.

L’ermita

Ermita Mare de Déu del Remei

L’ermita del Remei està situada als vessants orientals de les muntanyes de Prades, elevada sobre la riba esquerra del riu Glorieta, a uns tres quilòmetres de la vila d’Alcover (Alt Camp). L’actual edifici, beneït l’any 1779, va substituir un antic temple del segle XVI, dedicat a Sant Antoni i a la Mare de Déu. L’actual santuari, molt venerat a la comarca, presenta una façana barroca flanquejada per dues torres circulars. Aquest monument està protegit com a bé cultural d’interès local.

Es tracta d’un edifici barroc de planta centralitzada cobert per una gran cúpula esfèrica, amb un absis rectangular, un cor als peus i dues torres circulars, també als peus. És interessant la façana, amb porta d’arc carpanell molt rebaixat amb cornisa, una fornícula amb la imatge de Sant Antoni i una rosassa octogonal motllurada. A la part superior hi ha la data de 1769. En un segon relleu superior també hi ha la data de 1772 que ocupa el cos superior de la façana.

Interior de l’ermita

L’interior és d’una nau amb tram únic curt que correspon al cor. La capçalera té volta bufada, i la sagristia d’aresta. L’obra és de pedra saldonera. Hi ha un interessant treball de forja en els penells. L’estructura interior no es reflecteix clarament a l’exterior sinó que presenta un mur continu que defineix un perímetre rectangular.

No hi ha una documentació suficient que permeti la datació exacta dels orígens d’aquesta ermita. Sembla que hi havia en principi una petita capella dedicada a Sant Antoni, on hi havia la imatge de la Interior de l’ermita  Verge del Remeimarededeu trobada segons la tradició.

L’ermita actual, Mare de Déu del Remei

L’edifici actual es va construir per un acord pres pels veïns i l’Ajuntament d’Alcover l’any 1761. L’obra es va finalitzar el 1772, segons consta a la motllura del coronament de la façana, i va ser beneïda el 21 de novembre de 1779 pel rector Joan Rimbau. Segurament s’aprofitaren elements d’una construcció anterior, com ho prova la data de la campana, de 1744, i els documents descoberts recentment que parlen d’una ermita del Remei el 1638.

Actualment, la casa de l’ermita ha estat restaurada i habilitada com una casa de colònies i restaurant, fent que aquesta obra s’aprofiti al màxim.

Imatge de la baixada del Remei durant les Festes Decennals de 2009 | CEDIDA

La Mare de Déu del Remei visita Alcover en molt poques ocasions, com en la Santa Missió de l’any 1954 | CEDIDA

GOIGS A LA MARE DE DÉU DEL REMEI

LLOANCES A LA MARE DE DÉU DEL REMEI