Sant Nicolau!
Bisbe de la ciutat grega de Myra, a la Turquia actual, Nicolau va esdevenir un home molt estimat pel poble fidel. Es va abocar especialment amb els més pobres, a qui ajudava personalment, i va obrar nombrosos miracles. Un dels més coneguts és la resurrecció de tres nens, que havien estat assassinats i esquarterats. Aquest episodi el va convertir en el patró dels infants,. Entre nosaltres, durant la festa de sant Nicolau els nens gaudien d’un protagonisme especial, com encara se’n dona testimoni a moltes parròquies i pobles, a La Riba, per exemple, cuidant el costum d’escollir un bisbetó entre els escolans, cuidant fer festa amb els infants, i altres acccions amb la familia. Les relíquies de sant Nicolau es veneren a la ciutat de Bari, al sud d’Itàlia.
El dia 6 de desembre hem celebrat la la festa litúrgica del Patró de la Parròquia de La Riba, Sant Nicolau. L’Eucaristia, a les 18:00 h., presidida pel Sr.Arquebisbe Mons. Joan Planellas (de Visita Pastoraal a la Unitat Pastoral i, avui, a La Riba. n’és l’acte central). Al matí una xocolatada popular, a la Casa parroquial i jocs per als infants i per grups, com és costum a la Riba, toc i repic de Campanes i pujada, per grups reduits, al Campanar. Val a dir que grans i petits hem celebrat la Festa del Patró, amb ganes.
El Bisbetó (o la Bisbetona!).
El dia 6 de desembre, festivitat de Sant Nicolau, patró dels infants, els infants procedeixen a la investidura del bisbetó o bisbetona de l’any en curs. La cerimònia és solemne i s’atorga a qui s’ha escollit la representació de la màxima autoritat i se li imposen les insígnies que lluirà a partir d’ara. Fa de bisbe, per un dia: va vestit amb una mitra i presideix la celebració amb la que els familiars i qui hi és de la Parròquia disfruten i fa que els hi agradi força la jornada.
A La Riba, doncs, per Sant Nicolau, després de dels jocs i dinàmiques, que han seguit a la xocolatada, s’escull entre els infants que hi són, l’infant, noi o nioa (“Bisbetó” o “Bisbetona”) i dos ajudants seus, els tres protagonistes s’asseuen a les seves trones. A la primera fila hi ha els Rector de la Parròquia i el Vicari, el Consell de Pastoral i les famíliess. Aquest any, la “bisbetona”,investida amb els hàbits que li són propis, ha acceptat ser-ho i amb els seus ajudants, ho serà fins al desembre de 2025.
Una mica més!
Saber del Patró de la Parròquia i la seva vida arrelada en l’Evangeli, a semblança dels deixebles d’Emaús (Lc 24, 13-35), celebrat amb la família i en comunitat parroquial ofereix als qui viuen aquesta experiència (i a poder ser any rere any) un temps i un espai de convivència i acollida. Que aquesta proposta sigui un recurs pastoral que ajudi a la cohesió de la nostra comunitat i afavoreixi testimoniar la força de l’Evangeli.