20-07-2024: La litúrgia, una oportuniat pastoral privilegiada.

Engendrats en la fe i en constant procés de formació, la fraternitat cristiana necessita també celebrar allò que és i viu” (PLANELLAS, Mons.Joan: “HEU ESTAT FILLS, SIGUEU TAMBÉ MARES”, Exhortació sobre la Maternitat de l’Església i les seves conseqüències pastorals a l’Arxidiòcesi”, pp.43-46,  2.4: àmbit de la celebració de la fe; 2023)

 

Quan participem en la litúrgia de manera conscient, activa i interior, acompanyem la vida, que es va transformant en un culte viu i real, el de les coses de cada dia. És on vivim, en l’àmbit familiar o en el de l’amistat, el treball o la professió, etc., en definitiva, en el dia a dia, on donem culte a Déu, servint Crist i donant-ne testimoni: “la Caritat del Crist” és la litúrgia de cada dia, la litúrgia del que ens és habitual! (2 Cor 5,14). La litúrgia ben pensada, activa, ens ajudarà per impregnar-nos bé del que celebrem i per ser testimonis de l’Evangeli, deixebles de qui ens acompanya (Lc 24, 13-35).

 

I) La litúrgia, una oportunitat pastoral privilegiada:

 

a) Festa Major, a les parròquies de la nostra Unitat Pastoral, festa Major “en l’estiu”, a Mont ral -l nucli de l’Aixàviga o al de Mont ral mateix -a l’Església parroquial de “Sant Pere ad vincula“- i,  també, al de Farena-, a La Masó, a La Riba, i recordant “molt viva” la celebració de Sant Isidre, al Milà. A  Alcover la Festa titular de la Parròquia, l’Assumpció, el 15 d’agost. ens és una “oportunitat de creixement”. La litúrgia integrada en la programació, acompanyant-la, ens és “Oportunitat pastoral” que, preparada amb els veïns i les entitats en la Festa, és espai vital i privilegiat per la trobada.

 

b) La litúrgia, “oportunitat propera i possible” que afavoreix la trobada familiar amb Jesús:
– Quan les famílies procuren que els infants/adolescents s’integrin a la catequesi, cuidant la seva iniciació cristiana.
– Quan es procura que els malalts celebrin la Unció o participin de la Comunió, regularment i a casa, si és el cas.
– Quan la preparació del Bateig o del Matrimoni, etc.

 

c) Celebracions o “espais litúrgics” per cuidar la Trobada personal amb Jesús:
– En l’Eucaristia de cada diumenge i/o Festa, o en l’Eucaristia de cada dia
– En el silenci, en adoració al Sagrament, personal o, per exemple, la que es convoca, comunitària -els dijous, després de la Missa-, a Alcover.
– En l’espai que és l’església del Senyor, on és Jesús qui acull des del silenci, “cor a cor”, i que, en pregària personal i íntima, t’hi vols trobar. A la nostra Unitat Pastoral hi ha, també, l’espai privilegiat de l’Ermita de la Mare de Déu del Remei.

 

d) I, encara, la litúrgia, a l’arrel de tota proposta des de cada Comunitat Parroquial:
– La litúrgia, fonament en l’educació de la Fe i l’acompanyament. Cal procurar-ho en la Iniciació Cristiana, en trobades de joves i adults, etc. (La missa, per descomptat!, també la pregària personal o l’estona pregant a la Capella).
–  En el compromís amb els més pobres i vulnerables. En la Caritat de l’Església és el mateix Jesús qui acull i acompanya.(Caritas n’és l’exponent més significatiu), tabé Campanyes que es promouen o la col.laboració d’institucions i/o entitats que ho fan possible i cal agrair.
– I encara, ben cuidada i propera a cada situació i realitat, la litúrgia és diàleg de l’Evangeli amb la cultura, el lleure i la festa, amb la historia en definitiva (p.e. les diferents manifestacions de religiositat, les tradicions populars, etc.).

 

II) Ens són necessaris recursos i formació

 

– Es procura que l’Arxiprestat (en el nostre cas el de l’Alt Camp, s’ofereixen recursos i propostes.
– També, a l’Arquebisbat, les Delegacions ho cuiden i ens acompanyen. En el que avui es planteja, la LITURGIA, per exemple, la Delegació diocesana ofereix periodicament el Full Connecta’t, ja en són vint. A la UPA es distribueix, per la xarxa, o el poden procurar, també, imprés, a cada Parròquia, o accedir a la web de la pròpia Delegació diocesana.

 

Web de la Delegació diocesana de líturgia, Arquebisbat de Tarragona.

 

I encara, la Revista, Església de Tarragona (Arquebisbat de Tarragona, Núm 334, gener-febrer-març de 2024): “DESCOBRIM LA LITÚRGIA”.