28-07-2024: IV Jornada mundial dels avis i àvies i de la gent gran, «AL TEMPS DE LA VELLESA NO EM REBUTGIS» (Sl 71,9)

El Papa Francesc, dirigint-se a la gent gran, entre els quals s’inclou, els diu: “Quina és la nostra vocació avui, a la nostra edat? Custodiar les arrels, transmetre la fe als joves i tenir cura dels petits. No ho oblideu”.

 

El diumenge 28 de juliol de 2024, l’Església universal celebra la IV Jornada Mundial dels Avis i la Gent Gran. La Jornada és una ocasió per dir un cop més, amb alegria, que l’Església vol estar de festa amb aquells a qui el Senyor -com diu la Bíblia- ha «colmat de dies», una convocatoria important per la vida de les nostres parròquies.

A l’Arquebisbat, prepara la Trobada diocesana la Delegació per als laics i de la família, hi presidirà la celebració el Sr.Arquebisbe, a la Parròquia de Santa Maria del Mar, a Salou. Se’ns convida a reconèixer el valor permanent, dels avis i àvies, de la gent gran, no només de tant en tant. Ens cal assumir-ho, també, a la nostra Unitat Pastoral, a cada Parròquia [Alcover, La Riba, La Masó, El Milà, Farena i Mont ral].

La convivencia (i en la Jornada d’avui, subratllant la convivencia amb els avis i àvies, i en família) és el que permet conèixer la història familiar, saber com erem tots plegats de més joves i/o de petits, ens permet identificar els trets comuns i també les diferències, i tot plegat ens ajuda ens acompaña, ens educa. Aquests llaços creen seguretat, augmenten l’autoestima, ajuden a saber d’on venim i cap on anem.
Déu, sovint, es fa present gràcies a aquesta convivencia i les intervencions, “intencionades i alhora respectuoses”, dels avis i àvies que, en algunes famílies (i en les Parròquies), són agents de pastoral del que en diem “el primer anunci de la fe”, quan amb tendresa s’educa els infants a pregar i han cuidat que la celebración dels sagraments es comprengui i assumeixi com a referencia (Primera comunió, o el matrimoni) i/o ho quan , de vegades “per ser com és l’avi o l’àvia” es procura que el “Sagrament” truqui a la porta de la familia en l’Eucaristia i entri, prop de qui ja no pot sortir al carrer o, també, per celebrar la Unció dels malalts.

La Delegació diocesana per als laics i de la família, ens suggereix aquest subratllat del Missatge del Sant Pare Francesc, per laquesta Jornada: “En aquesta IV Jornada Mundial dedicada a ells, no deixem de mostrar la nostra tendresa als avis i als grans de les nostres famílies, visitem els que estan desanimats o que ja no esperen que un futur diferent sigui possible. A l’actitud egoista que porta al rebuig i a la solitud contraposem el cor obert i el rostre alegre de qui té la valentia de dir “no t’abandonaré!” i d’emprendre un camí diferent.”

 

Per ampliar-ho:

Misssatge del Sant Pare Francesc per la IV Jornada mundial dels avis i de la gents gran [28 de juliol, 2024]

IV Jornada mundial dels avis i la gent gran [Delegació diocesana per als laics i de la família, Arquebisbat de Tarragona]

Per què el 26 de juliol és el dia dels Avis? [a CatalunyaReligió]