30-07-2024: Sant Abdó i Sant Senén, Patrons en la Festa Major de l’estiu, a La Riba.

A la Riba, el dimarts (30 de juliol) i el Diumenge (4 d’agost), celebrarem la Festa de “Sant Abdó i Sant Senén”, dos màrtirs d’origen oriental, de qui la veneració es va expandir des de Roma a Europa, gràcies sobretot al papa Gregori VIIè. La devoció als Sants Abdó i Senén oferia un missatge clar: laics i nobles, els dos germans eren un model de sol·licitud, auxiliant als cristians perseguits (Mt 25, 31-46). Cal subratllar les seves “obres de misericòrdia” (s’ocupaven sobretot d’enterrar els seus correligionaris màrtirs). Per això l’Església els aclamava amb aquests Goigs del segle XVIII: “Germans Abdon i Senén,/ màrtirs de Déu molt amats,/ supliquem-vos humilment:/ sigueu nostres advocats”.
Empresonats, van ser duts a Roma, on se’ls va comminar a adorar els déus pagans i abjurar de la fe en Crist. Com que s’hi van negar i es van mantenir ferms en les seves conviccions van ser torturats i finalment decapitats. Van ser enterrats a l’indret on actualment hi ha la basílica de Sant Marc, a Roma.

 

Patrons en la Festa Major d’estiu, a La Riba

 

Sant Abdó i Sant Senen ens acompanyen, i són a l’arrel de la Festa Major de l’estiu, i a Catalunya, tradicionalment se’ls celebra com a patrons dels pagesos. Aquests dies subratllem la convivència  entre qui viu a la Riba i qui hi és per la Festa o qui hi és en temps d’estiu. També a la Parròquia ens cal cuidar-ho, tot plegat ens ajuda, ens acompaña, ens educa, augmenta l’autoestima, ajuda a saber d’on venim i cap on anem. Déu, sovint, es fa present gràcies aquest compartir.

 

Dimarts, dia 30 de juliol:
20:30, Missa, en memòria de Sant Abdó i Sant Senén.
21:00, “XXXI Sopar parroquial“, a l’hort de la Rectoria.

 

Diumenge, dia 4 d’agost
13:00, Missa, en la celebració de la Festa Major d’estiu, a La Riba.