10-08-2024: «Sant Llorenç», “Pregària del Rosari” i Eucaristia, als voltants del Cr. de St.Llorenç, a Alcover.

“Sant Llorenç, diaca de l’Església de Roma. Exercí el seu ministeri al servei del papa Sixte II i, ambdós, foren detinguts pel Prefecte de la ciutat de Roma i executats l’any 258 durant la terrible persecució que promogué l’emperador Valerià. El papa Sixte fou martiritzat el dia 7 d’agost, i tres dies més tard, sofriria el turment del foc el seu fidel diaca Llorenç. Tanmateix, a la vigília del martiri de Sant Llorenç, —el 9 d’agost, i tal com ho recull el nostre Calendari de l’Ermità— la litúrgia també commemora la festa de Sant Romà, aquell soldat que suplicà al diaca Llorenç, mentre era detingut a la presó, que li administrés el baptisme i, una volta obtinguda aquesta gràcia, Sant Romà fou decapitat, sense demora, després de confessar la seva fe.
Sant Llorenç és invocat com a patró d’aquells antics oficis que se servien del foc, com: els carboners, terrissers, vidriers, forners i cuiners. Segons la tradició popular, el dia de la seva festa, el 10 d’agost, coincideix amb el jorn més calorós de l’any, puix que l’imaginari popular a l’escalfor canicular hi afegeix l’ardor de les brases que consumiren el cos del sant diaca. Per la festa del sant, a més d’aquella “pluja d’estels” coneguda com “les llàgrimes de Sant Llorenç” —pròpia de la nit del 10 d’agost, quan el cel sol estar lliure de núvols i es perceben molt clarament els estels fugaços— també es deia que hom podia trobar en el terra petits fragments carbonitzats procedents de la brasa de la graella usada per martiritzar al diaca Llorenç: “Hi ha el costum de buscâ los carbonets de Sant Llorèns que qui en troba està lliure de cremades i les cases on ne tenen, ho estan d’incendis”, car és el sant advocat contra els incendis i les cremades, de tal manera que —i segons la creença popular— aquells sanadors que dejunaven el 10 d’agost i s’abstenien de menjar res de cuit al foc en la festa de Sant Llorenç, assolien la gràcia de guarir amb la seva saliva qualsevol cremada. Il·lustra aquesta nota hagiogràfica un gravat del sant estampat a Vic per Ignasi Valls l’any 1828 in, de manera ben visible, es percep la dalmàtica diaconal i la graella del martiri.”
(Extret  del text que publica Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, al Celendari  “L’Ermità”

 

A la Parròquia de l’Assumpció, d’Alcover, en la Festa de SANT LLORENÇ, convocada des de veïns del Cr. de Sant Llorenç i els voltants, PREGÀRIA DEL ROSARI (A L’INTERIOR DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL) i l’EUCARISTIA.
Dia 10 d’agost, dissabte:
19.30,  Pregària del Rosari (amb els misteris, comentats) [A l’església!]
20:00   Eucaristia de la Festa.

 

Per ampliar la Reflexió:
Benet XVI, Papa: Catequesi, el dimecres, 11 d’agost de 2010, sobre “EL MARTIRI