(06-11-2023) El Diumenge, 19 de novembre de 2023: VII Jornada Mundial dels Pobres: “NO ESQUIVIS CAP POBRE” (Tb 4,7)

El papa Francesc va instaurar la Jornada Mundial dels Pobres, a celebrar el diumenge abans de Crist Rei, el Diumenge XXXIII de durant l’any, aquest 2023, el dia 19 de novembre.

La Jornada Mundial dels Pobres, signe fecund de la misericòrdia del Pare, arriba per setena vegada per donar suport al camí de les nostres comunitats. És una cita que va arrelant de mica en mica en la pastoral de l’Església, per a descobrir cada vegada més el contingut central de l’Evangeli. Cada dia ens comprometem a acollir els pobres, però això no és suficient. Un riu de pobresa travessa les nostres ciutats i es fa cada vegada més gran fins desbordar-se; aquell riu sembla que ens arrossegui, tant que el crit dels nostres germans i germanes que demanen ajuda, suport i solidaritat es fa cada vegada més fort. Per això, el diumenge anterior a la festa de Jesucrist, Rei de l’Univers, ens reunim entorn la seva taula per a rebre d’ell, un cop més, el do i el compromís de viure la pobresa i de servir els pobres” (Papa Francesc, al Missatge per la VII Jornada; “NO ESQUIVIS CAP POBRE» -Tb 4,7-).

Als ulls del món no sembla raonable pensar que la pobresa i la indigència puguin tenir una força salvadora; però és allò que ensenya l’Apòstol quan diu: «No n’hi ha gaires de savis a la manera d’aquest món ni gaires d’influents o de bona família. Ben al contrari, Déu ha escollit els insensats d’aquest món per confondre els savis; i ha escollit els febles d’aquest món per confondre els forts. Déu ha escollit gent que no compta, els menyspreats d’aquest món; ha escollit els qui no són res per anul·lar els qui són alguna cosa. Així ningú no es pot gloriar davant de Déu» (1Co 1,26-29)” [Del Missatge del Papa Francesc, aper la III Jornada, l’any 2019].

La parròquia, cada parròquia a la Unitat Pastoral, convida a arribar a tothom sense excepció, recorda que els pobres i els exclosos sempre han de tenir un lloc privilegiat al cor de l’Església. Com afirmava Benet XVI: «Els pobres són els destinataris privilegiats de l’Evangeli» (Bisbes de Brasil 11-V-2007). També el Papa Francesc ha escrit que «la nova evangelització és una invitació a reconèixer la força salvífica de les seves vides i a posar-los en el centre del camí de l’Església. Som cridats a descobrir Crist en ells, a donar veu a les seves causes, però també a ser els seus amics, a escoltar-los, a interpretar-los i a recollir la misteriosa saviesa que Déu vol comunicar-nos a través d’ells» (EG 198).

Missatge del Papa Francesc, per la VII Jornada Mundial dels Pobres (19 de novembre de 2023)