(21-03-2024) SETMANA SANTA (24 – 31 DE MARÇ DE 2024) A LA UNITAT PASTORAL

DIUMENGE DE RAMS, en la Passió del Senyor

Celebrem dos moments:

En el primer, la commemoració de l’entrada de Jesús a Jerusalem, tot el poble el lloa, per això els fidels, portem els nostres rams a l’Església per a ser beneïts, a signe de la victòria de Crist. En segon lloc, a la Missa, celebrem la passió del Senyor, i es llegeix tot el relat evangèlic, per recordar si seguim el seu exemple.

DILUNS, DIMARTS I DIMECRES SANTS,

pertanyen encara al temps de Quaresma i permeten reflexionar sobre la importància de la Setmana Santa que arribarà al seu punt àlgid amb el Tríduum Pasqual.

TRIDU PASQUAL: Dijous de tarda, Divendres, Dissabte-Diumenge:

Període en què es commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús de Natzaret, moment central de la Setmana Santa i de l’any litúrgic.

Dijous de tarda:

El Tridu Pasqual s’inicia el Dijous Sant a la tarda, amb la celebració de la Cena del Senyor, que ja és simbòlicament el divendres. És un moment fonamental per als catòlics, ja que Jesús es va quedar present en el pa i en el vi, ens va deixar el seu Cos i la seva Sang. Un altre aspecte del Dijous Sant és el manament de l’Amor que Jesucrist deixa als seus deixebles, i ho fa donant exemple al rentar els peus dels seus deixebles.
El Santíssim Sagrament es porta solemnement al Monument, fins al Divendres Sant. Durant tota la nit recordem Jesús que prega a Getsemaní, per això els cristians ens apropem al Monument per vetllar i pregar i acompanyar Jesús.

Divendres Sant:

 Aquest dia es recorda la Passió i Mort del Senyor. És l’únic dia de l’any que no hi ha Missa. En la celebració es proclama el relat de la Passió, s’adora solemnement la Creu i es combrega, de l’Eucaristia del Dijous Sant. És un dia per fer silenci i contemplar l’amor de Crist que es va lliurar fins a l’extrem. Aquest dia també es realitza el “Via Crucis“, 14 moments des que Jesús va ser condemnat a mort fins a la seva sepultura. Avui és un dia, doncs, per refermar la nostra adhesió al camí de Jesús, el nostre convenciment que només en ell trobem la salvació, i la nostra solidaritat amb tots els dolors que tants homes i dones pateixen en aquest món nostre. La Processó del Sant Enterrament és una pedagogia del dol col.lectiu des del silenci davant la mort.

Dissabte Sant:

És el dia que Jesús va estar mort al sepulcre. Durant el matí molta gent va en silenci a resar a les església per acompanyar Maria en la seva soledat i tristesa, i també en la seva esperança en la Resurrecció del seu Fill.

PASQUA:

Vetlla Pasqual: La nit del Dissabte Sant, ja al Diumenge -Pasqua-

Se celebra la Resurrecció de Jesús, en la Vetlla Pasqual, la nit més important de tot l’any. La Vetlla Pasqual comença amb la benedicció i encesa del Ciri Pasqual, símbol de la Llum de Crist Ressuscitat, que ha il·luminat tota la història. I a la seva llum es llegeixen els grans moments de la història de la Salvació, com Déu ha fet grans meravelles, fins arribar a la més inaudita, la Resurrecció del seu Fill. Després sota aquesta Llum Pasqual els cristians renovem les promeses del nostre baptisme i celebrem l’Eucaristia per rebre a Jesús Ressuscitat, el Pa viu baixat del cel per donar vida al món. Aquesta és la Festa més important dels cristians.

Comença el TEMPS PASQUAL, cinquanta dies, fins a la Pentecosta”.

Referències a “Calendari-directori de l’any lítúrgic, 2024”/ Fundació Pere Farnés, i a web de pastoral