(06-12-2023) Sant Nicolau: Patró-titular de la Parròquia de La Riba. Festa patronal.

Sant Nicolau (c. 300 – 350)

Bisbe de la ciutat grega de Myra, a la Turquia actual, Nicolau va esdevenir un home molt estimat pel poble fidel. Es va abocar especialment amb els més pobres, a qui ajudava personalment, i va obrar nombrosos miracles. Un dels més coneguts és la resurrecció de tres nens, que havien estat assassinats i esquarterats. Aquest episodi el va convertir en el patró dels infants,. Entre nosaltres, durant la festa de sant Nicolau els nens gaudien d’un protagonisme especial, com encara se’n dona testimoni a moltes parròquies i pobles, a La Riba, per exemple, cuidant el costum d’escollir un bisbetó entre els escolans, cuidant fer festa amb els infants, i altres acccions amb la familia.

Les relíquies de sant Nicolau es veneren a la ciutat de Bari, al sud d’Itàlia.

El dia 6 de desembre va celebrar-se la festa litúrgica del Patró de la Parròquia, de La Riba, Sant Nicolau. L’Eucaristia va ser l’acte central de la Festa, abns una xocolatada popular, a la Casa parroquial i jocs per als infants. Després de la Missa, i per grups, com és costum a la Riba, tot i repic de Campanes, a mà. Val a dir que grans i petits van celebrar la Festa del Patró.

 

Saber del Patró de la Parròquia i la seva vida arrelada en l’Evangeli, a semblança dels deixebles d’Emaús (Lc 24, 13-35), celebrat amb la família i en comunitat parroquial ofereix als qui viuen aquesta experiència (i a poder ser any rere any) un temps i un espai de convivència i acollida. Que aquesta proposta sigui un recurs pastoral que ajudi a la cohesió de la nostra comunitat i afavoreixi testimoniar la força de l’Evangeli.

Puja amunt la Vila entera
recercant ferma la pau:
Arboreu-nos la senyera,
Taumaturg sant Nicolau!

..
De la Riba sou fermança
i us invoca des d’antic.
Poble i rius per vós fan dansa,
vós serveu el seu somic.
De verd canti la costera,
res no enteli aquest cel blau.”